We gaan lekker zo door

In de Leeuwarder Courant stond het laatst nog: huurders van kleine woningstichtingen geven een hogere waardering aan hun verhuurder. Groot is maar al te vaak niet beter. Daar kunnen Sjaak en Janny van den Berg van PSBwonen zich helemaal in vinden: “We zijn maar een kleine woningstichting. Het is heel bijzonder dat we nog kunnen bestaan.” Janny vroeg zich nog af waartoe een interview diende, want “Iedereen kent ons toch al”. Dat geeft dus precies aan wat de charme is van een kleine woningstichting, die vooral draait dankzij de inzet van een groep vrijwilligers, zoals Sjaak en Janny. Ze zijn al zo’n veertien jaar in touw voor PSBwonen, in Weststellingwerf.

Sjaak en Janny namen het werk daar destijds over van Theo Bos. Eerst de klusjes (Sjaak), later ook de verhuur (Janny). Hoe dat zo kwam? Janny vertelt: “Sjaak was gestopt met werken. Ik werkte als wijkverpleegkundige bij de thuiszorg, Sjaak was onderhoudsmonteur bij de CCF. We kenden Theo van de kerk en van het een kwam het ander.”

Als er iets mankeert aan een woning kan de huurder Sjaak bellen. Het kan dan gaan om een storing van de cv-ketel, een lekkage, iets wat gerepareerd moet worden. Kleine reparaties of storingen lost Sjaak zelf op. Anders neemt hij contact op met de installateur, de schilder of de aannemer, waar ze al jaren mee werken. Zo wordt alles snel opgepakt. De huSjaak en Janny vd Berg
urders vinden dat prettig.”

Het regelen van de verhuur van de woningen is de taak van Janny. Wie een woning wil huren meldt zich bij haar om te kijken wat de mogelijkheden zijn. De volgende stap is het invullen van het inschrijfformulier (dat op de website te vinden is). Op basis daarvan bepaalt Janny, eventueel in overleg met het bestuur, of eenwoning toegewezen wordt. Janny vindt het opvallend dat veel mensen snel een woning nodig hebben: “We krijgen veel mensen die gaan scheiden en daarom woonruimte nodig hebben. Wij kijken altijd wat de mogelijkheden zijn om hen snel te helpen, we zijn heel flexibel, maar de huurder moet natuurlijk wel gewoon altijd aan de voorwaarden voldoen.”

Janny zorgt ook voor het regelen van alle zaken bij het vertrek van huurders, en de komst van de nieuwe huurder. Bij problemen, zoals huurachterstand, is er eerst contact met Janny, en eventueel later ook met Jacqueline Teitsma die vanuit Hallum voor PSBwonen werkt.

Wat Sjaak en Janny betreft blijven ze hun werk voorlopig mooi zo doen: “Als we gezond blijven doen we dit nog wel een poosje. Het houdt ons mooi bezig.